Restauracja LeChalet

LeChalet

Będąc w Zakopanem trzeba koniecznie jeden obiad zjeść w Murzasichlu. W zupełnie wyjątkowej restauracji włoskiej LeChalet, która jest połączeniem włoskiej pasji gotowania właściciela z góralską duszą właścicelki lokalu.

LeChalet ma wszystko to, co tak trudno znaleźć nie tylko w zakopiańskich restauracjach, ale próżno szukać w wielu miastach w Polsce. Restauracja podaje potrawy wykonane z najwyższej jakości produktów i bazuje na produktach sezonowych. Dlatego prawdziwą przygodą jest odwiedzać tę restaurację co najmniej 4 razy w roku.

Zacznijmy od pizzy. Ta wypiekana jest w ręcznie wykonanym piecu, na drewnie bukowym. Przepis na ciasto podobno zna tylko sam Szef. Sos pomidorowy, mozzarella i wiele innych składników niezbędnych do pizzy pochodzi prosto z Włoch. Pizza w LeChalet jest pyszna - na cienkim cieście, z niewielką ilością składników, wysokiej jakości serem i aromatem, którego nie da się uchwycić w wielu, wielu polskich pizzeriach. Pizza jest odpowiednia wielkością dla jednej osoby. Nie jest najtańsza, ale z drugiej strony - nic dziwnego. Nie zjadamy na niej produktu seropodobnego i ketchupu rozrobionego wodą. A jeśli już jesteśmy przy ketchupie - w LeChalet hołduje się zasadzie, że ketchup to wynalazek, który ma zabijać smak. Dlatego też ketchupu w LeChalet się nie podaje. I wręcz nie wypada o niego prosić. A z pewnością przy każdej kolejnej wizycie w LeChalet będziecie myśleli podobnie jak my i właściciele tej fantastycznej restauracji.

Zachwycająco - pizza w LeChalet jest również sezonowa. Udało nam się kiedyś, jesienią, trafić na pizzę z dynią. Była zachwycająca! Pizza z szynką parmeńską (prawdziwą!) rozkocha w sobie każdego mięsożercę. TreFromaggi - pycha! Zwłaszcza, że każdy z serów jest wyjątkowy i prawdziwy!

Warto też zapoznać się z menu past. Nam kiedyś udało się trafić na wspaniały makaron z truflami. Desery w LeChalet również są legendarne.

Menu LeChalet jest oparte na zaledwie kilku sezonowych składnikach, a równocześnie - bogate i ciekawe. Przy każdej wizycie warto dokładnie je przestudiować, ponieważ zawsze kryje się w nim nowa, pyszna ciekawostka, której trzeba spróbować! LeChalet to również jedna z niewielu restauracji pod Tatrami, w której nie trzeba wybierać napojów pomiędzy koncernowymi „śmieciami”. Bogata oferta soków tłoczonych Maurera, wspaniałych wód mineralnych w szklanych (SIC!) butelkach czy włoskich win.

Czytaliśmy w internecie wiele opinii o LeChalet. Chyba więcej było tych negatywnych - że porcje małe, że drogo, że nie ma ketchupu i że obsługa się nie spieszy. Cóż - dla nas większość tych „zarzutów” to atuty. Porcje nie są małe. Są akuratne, żeby zjeść ze smakiem a nie nawrzucać w siebie jedzenia jak w worek bez dna. Drogo na pewno jest. Jednak jeśli ktoś szuka pizzy 50cm z serem morskim (albo topionym, co w jednej z polskich pizzeri widzieliśmy), może zostać w centrum Zakopanego. LeChalet gotuje z prawdziwych, włoskich produktów, które tanie nie są. Ketchupu nawet nie komentujemy, bo nie wyobrażamy sobie zabijania smaku pizzy. A że obsługa się nie spieszy, że jest zasadnicza? To kolejny atut. Jeśli komuś spieszno - zawsze może udać się do fast fooda. W LeChalet czas ma płynąć powoli, jak na włoskiej prowincji. I płynie. Smacznie i leniwie, aż nie chce się tego miejsca opuszczać.

W LeChalet można płacić kartą. Restauracja jest nieczynna we wtorki. W pozostałe dni tygodnia możecie tu zjeść od godziny 12 do 22. Poza sezonem restauracja jest zamknięta również w środy, w pozostałe dni czynna do 21.

LeChalet

ul. Sądelska 86b, Murzasichle

Godziny otwarcia: 12:00 - 22:00

Płatność kartą kredytową: Tak

Odległość od Chałubińskiego Residence: 9,0km

luksusowe apartamenty na wynajem w centrum Zakopanego